perjantai 1. huhtikuuta 2011

Vaippaompeluja ja vähän askarteluakin...

Olen pienemmillä tytöillä käyttänyt yksinomaan kestovaippoja. Esikoisellakin niitä kokeiltiin, mutta ehkä ei aika ollut vielä kypsä kyseiselle touhulle, silloin 12 vuotta sitten...
Jonkinlainen vaippakaava minulla oli, muistaakseni Suuri Käsityö-lehdestä, mutta kankaita oli hankala löytää, eikä tietoa yhtään sen helpompaa. Vaippoja ja ompelutarvikkeita myyviä nettipuoteja alkoi vasta tulla tuossa vuosituhannen vaihteessa, joten niistäkään ei paljon apua ollut. (eikä minulla ollut kyllä nettiyhteyttäkään noihin aikoihin!)

Mutta Helkaa odottaessani 2008, aloin taas aktivoitumaan ko aiheeseen ja yllätyinkin, kuinka paljon on edetty noista esikoisen ajoista. Valmiita vaippojakin on markkinoilla pilvin pimein, joka kropanmalliin sopivaa, samoin ompelutarvikkeita, kuosejakin löytyy varmasti jokaisen makuun. Helkaa (kuten myös Taimia puolitoista vuotta myöhemmin) vaipotettiin alkuun pelkillä harsoilla ja mummoni kutomilla villahousuilla. Kun harsot kävivät pieniksi ja riittämättömiksi yksinään, ostin kokeiluun eri mallisia vaippoja käytettyinä. Toiset istuivat hoikkikselle hyvin, toiset lähtivät saman tien jatkamaan matkaansa seuraavalle käyttäjälle.

Sitten jossain vaiheessa se iski, se ompeluvimma! Olin viimeksi ommellut joskus peruskouluaikoina, ja silloinkin vastentahtoisesti... mutta nyt innostuin niin paljon, että ostin itselleni ompelukoneen ja vähän myöhemmin vanhan, käytetyn saumurin. Yrityksen ja erehdyksen kautta löytyi Helkalle sopiva vaippamalli, valmissta kaavasta melko lailla uusiksi muokaten. Ja niitä sitten ompelin, vinon pinon samalla mallilla. Ja tietty ajattelin ,että ne käyvät automaattisesti tämän seuraavankin lapsen päälle... Mutta juu, ei. Ihan kuin vaatteissa, ei vaipoissakaan sama malli sovikaan automaattisesti kaikkien sisarusten ylle. Olenkin joutunut myymään kaikki aikanaan tekemäni vaipat ja ompelemaan Taimille uusia. Tosin nyt aikaa ompelulle on entistäkin vähemmän, joten olen myös ostanut käytettynä taskuvaippoja. Ja osittain tuo ostovaippojen suosiminen johtui myös siitä, etten onnistunut löytämään sopivaa kaavaa muokattavaksi Taimin pyllylle.

Tämä nykyinen kaava, jolla olen jokusen vaipan tehnyt, tuntuu istuvat Taimille hyvin. Kaava on Siksaksis-blogin Hennin ja löytyy tuon ko blogin lisäksi myös Kiedon TSI-sivuilta. Tuota kaavaa ei ole tarvinnut meille edes muokata, yhden vaipan tein yhdenkoon-versiona nepeillä, loput suoraan suurimmassa koossa, ilman pienennysmahdollisuuksia, kun se oli näin sopivan kokoinen.


Tuossa yhdessä on Eurokankaan kukkaPUL ja kuivaliinakangas, lopuissa "ystävyys"PUL ja vihreä coolmaxia, molemmat Vauvauvasta.


Sain myös valmiiksi lorukorttivaihtoon osallistuvat ammatti-aiheiset lorukortit. Tein lääkärin ja maalarin, loruina

Maalari maalasi taloa,
Sinistä ja punaista.
Illan tullen sanoi hän:
”Nyt mä lähden tästä talosta pois.”


Tohtorisedällä on valkoinen takki 
Silmälasit vaan ei lippalakki 
Hän tarkasti tutkii kurkun ja suun 
Vatsan selän ja kaiken muun
Potilaalle määrää parhaat tropit
hankittuaan kelpo opit.
Aina on hän kiireinen,
tuo herra valkotakkinen.


Tällaista tänään, kuudentena hääpäivänämme =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti